Indonesië 2012 Road Trip Java

De roadtrip van Jakarta (west Java) naar Kalibaru (oost Java)

Na een vermoeiende 13 uren durende vliegtocht zijn we dinsdagochtend in Jakarta aangekomen. Na de nodige controles te hebben doorlopen hebben we onze  gids met chauffeur gevonden.
Na 56 jaar kom ik weer terug in Jarkarta. Wat maak ik mee? Dat alles anders is! Jakarta is in die afgelopen 50 jaar totaal veranderd. Destijds was het een hoofdstad  van een koloniaal deel van Nederland, waar alles gezapig op zijn tijd gebeurde.  Niet veel auto’s, je kon zonder levensgevaar de straat oversteken. Veel fietsers in die tijd en je was niet veel tijd kwijt om van de ene kant naar de andere kant van de stad te gaan. Het openbaar vervoer bestond toen uit paard en wagen, de dokar. Maar die is nu geheel verdwenen.
Nu heeft Jakarta wel tegen de 10 miljoen bewoners, het is niet alleen de hoofdstad van de Republik Indonesia, maar ook  een wereldstad geworden. De skyline is indrukwekkend, de flyovers ook. Het verkeer is om gek van te worden, files behoort tot het dagelijks gebeuren. Dit ondanks de doorgaande wegen met meer dan 2 banen. De autobaan naar Bogor is zelfs 2 x 4 banen, maar het blijft druk op deze weg. De fietsen hebben plaats gemaakt voor de bromfiets, die als bromvliegen overal door heen brommen. Jakarta is volwassen geworden, maar of dat nu zo geweldig is, is de vraag.

Woensdag zijn we van Jakarta naar Bogor gereden en hebben daar op donderdagochtend een bezoek gebracht aan de beroemde Lands Plantentuin. Gesticht in 1817 door Caspar Georg Carl Reinwardt, die in 5 jaar ongeveer 900 planten bij elkaar wist te verzamelen. Het is een is een mooi aangelegde tuin en heeft veel bezienswaardige bomen, waarvan de meeste meer dan 200 jaar oud zijn.

Een bezoek daarna aan een poppenmaker was interessant. De man maakt de koppen voor de poppen van hout, een soort houtsnijwerk. Het hoofd wordt voorzien van een stok die de poppenspeler in zijn hand houdt.

Media Art & Handycraf Bogor, Enday Media, Simagalih nr. 60 RT, 01/RW, 07 Kel Loji, Bogor Barat –  Jawa Barat. Het is een bezoek waard en Enday spreekt nog een aardig woordje Nederlands.

Morgen vertrekken we via de Puncak pas naar Bandoeng.