Spanje 1998 Seville de hoofdstad van Andalusië

Seville (Sevilla)

Seville is de hoofdstad van Andalusië en is compact gebouwd met een rijke geschiedenis. Wij bezoeken de Kathedraal in de wijk Santa Cruz, de Reales de Alcazares en het Plaza Espana.
De rit naar Seville begint heel vroeg in de ochtend en we rijden van Nerja westwaarts langs de kust richting Malaga. Voor Malaga verlaten we de kustweg en gaan landinwaarts door de uitlopers van de Serania de Ronda.
Als we Seville binnenrijden krijgen we een goede indruk van de compactheid waarmee Seville gebouwd is. Veel smalle straatjes, gebouwen dicht op elkaar. Als we langs de rivier de Guadalquivir rijden zien we de gebouwen van de Expo 1992. Het is een vreemd gezicht: rechts over de rivier de moderne Expo gebouwen, links het oude Seville.

Als eerste gaan we naar het Parque Maria Luisa. Dit park is genoemd naar Maria Luisa de Orleans die dit park in 1893 aan de stad schonk. De tuin is prachtig aangelegd door Jean-Claude Forestier, directeur van het Blois de Boulogne in Parijs. Tegenover deze tuin ligt het Plaza de Espana, een half rond plein dat het middelpunt was van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929. In het Plaza Espana zijn mooie keramiek uit Triana te zien. Dit keramiek is te zien in bloemenvazen, banken en rond de fontein geplaatste kikkers.

Na een korte rit door het hectische verkeer van Seville gaan we naar de Kathedraal. Deze Kathedraal ligt op de plek van een grote, in de 12e eeuw door de Almohaden gebouwde moskee. La Giralda (de klokkentoren – helaas in de steigers) en de Patio de los Naranjos zijn overblijfsels van dit Moorse bouwwerk. In Moorse tijden wasten bezoekers voor het bidden hun handen en voeten in de fontein onder de bomen op het Patio de los Naranjos.
In 1401 begon men met de bouw van de christelijke kathedraal, de grootste van Europa. Een eeuw later was de Kathedraal gereed.

De Kathedraal
Dat deze Kathedraal groot is wordt duidelijk als wij via een “zij”-ingang de Kathedraal betreden. Alles is hier groot en hoog. De altaren zijn versierd met heel veel goud, de pracht en macht straalt er van af.
In de Sacrisia Mayor vind je heel veel kunst, waaronder schilderijen van Murillo. Dit zijn allemaal geschenken die vorsten aan de Kerk schonken. Hieronder bevinden zich heel mooie exemplaren, maar ook kitsch.
Al dwalend door deze Kathedraal val je van de ene in de ander verbazing over zoveel pracht en praal waarmee o.a. destijds de Kerk zijn positie bepaalde.

Santa Cruz 

In de directe omgeving van de Kathedraal vind je een doolhof van smalle straatjes, de wijk Santa Cruz. Dit was het vroegere Joodse getto, nu met gerestaureerde gebouwen met de karakteristieke tralievensters, dure woonhuizen, restaurants en hotels. Als je door de pittoreske straatjes wandelt dan kom je de tapasbars tegen, souvenirwinkels, maar ook verscholen pleinen en met bloemen overdekte patio’s. Deze laatste zijn het bezichtigen de moeite waard.
Na de wandeling door de wijk Santa Cruz gaan we naar de Reales Alcázares. In 1364 gaf Pedro I opdracht een koninklijke residentie te bouwen binnen de paleizen die door de Almohaden waren gebouwd. Binnen twee jaar hadden ambachtslieden uit Granada en Toledo een schitterende verzameling mudéjarpatio’s en -gangen gebouwd, het Palacio Pedro I, die nu het hart vormt van de Reales Alcázares van Seville. Latere Koningen hebben hun stempel op het geheel gedrukt, zo liet Isabella I het Casa de la Contratación en liet Karel V grandioze rijk versierde kamers bouwen.
Het Reales Alcázares laat een pracht van Moorse architectuur zien, bogen, versierde plafonds zien. Doorkijkjes, waterpartijen en een mooie tuin. Ondanks de Reales Alcázares zich bijna midden in Sevilla bevindt is het hier rustig en verademing vergeleken met de drukte buiten. Met de hitte, het is 2 uur in de middag, is het onder de bomen in de tuin goed toeven. Je zou hier nog uren kunnen blijven.
Maar het is tijd voor de terugtocht naar Nerja waar we tegen de avond zullen aankomen. Een vervolg bezoek aan Seville moet zeker gedaan worden.

naar de foto’s  uit 2005

naar de fotoalbums