Spanje 1998 – Cordoba, de Mesquita

CORDOBA

De Misquita
Als eerste brengen we een bezoek aan de Mesquita. We gaan onder de Torre del Alminar door naar binnen. Deze Torre del Alminar is een 93 m hoge klokkentoren die staat op de plaats van de minaret. Aan het onderste deel is de minaret nog duidelijk zichtbaar, de klokkentoren is eigenlijk op de minaret gebouwd.
Het eerste wat we zien is de Patio de los Naranjos, een binnenplaats met sinaasappelbomen waar de gelovigen hun handen en voeten wasten alvorens de Mesquita te betreden. De patio is een oase van rust. Met onze Spaanse gids steken we de patio over en gaan we de Mesquita binnen. Wat je direct opvalt is dat het groots is, een gigantische ruimte gevuld met zuilen en bogen. Het dak wordt door 850 zuilen van graniet, jaspis en marmer gedragen. Je wordt duizelig als je al deze zuilen ziet. We dwalen door de Mesquita en kunnen onze ogen niet geloven. Wat is dit mooi! De zuilen en bogen hebben een elegantie die je niet zou verwachten. De aardekleuren overheersen. We komen bij de Mihrab, een rijk versierde gebedsnis, waar ooit een vergulde kopie van de koran heeft gelegen. Door een doorkijk naar deze gebedsnis weet je dat je naar Mekka kijkt, het oosten. De versieringen is prachtig. Alles is mooi en prachtig, als je denkt dat je het mooiste hebt gezien, dan kom je weer iets anders tegen wat nog mooier en prachtiger is.
Een deel van de moskee, in het midden, werd bewust verwoest door de christenen om plaats te maken voor de kathedraal. De bouw begon in 1523, voornamelijk naar ontwerpen van de familie Hernán Ruiz. Het koor bezit koorstoelen met houtsnijwerk van Pedro Duque Cornejo uit 1758. Deze kathedraal straalt pracht en macht uit. Met open mond bezie al deze pracht. De koepel van de kathedraal is voorzien van schitterende bewerkingen.

Judería
Al heel lang speelt het sociale leven in Andalusië zich af rond de binnenplaats of patio. De slaap- en woonkamers werden rondom deze patio gebouwd, waardoor licht en lucht het huis binnenstroomden. Stenen bogen, kleurige tegels, smeedijzer, sinaasappel- en citrusbomen en potten vol bloeiende planten maken samen de charme uit van deze koele, rustige plekken.
Er zijn traditionele patio’s te vinden in de wijken San Lorenzo. In Judería, in de Barrio San Basilio ten westen van de Mesquita. De wijk waar de verdreven Joden zich vestigden.
Na het bezoek aan de Mesquita gaan wij met de gids de Joodse wijk in. Het is nu niet een typische joodse wijk, maar destijds woonden hier hoofdzakelijk Joden.
Deze wijk kenmerkt zich, zoals vele andere in het oude deel van Córdoba, door smalle straatjes. De smalle straatjes zijn versierd met opgehangen potten met planten. Veel mooie huizen met patio’s afgesloten met een prachtige smeedijzeren hek. Dit hek gunt je een kijkje in de patio. De één is nog mooier dan de andere. Mooie planten, bloemen en mooi tegelwerk. Tijdens het Festival de Los Patios worden vele patio’s opengesteld voor het publiek. Het festival wordt ieder jaar begin mei gehouden.
De wijk kent vele mooie doorkijkjes.
Aan de Calle Judios 10 vind je nog de kleine mudéjarssynagoge die rond 1315 is gebouwd. Dit is één van de drie uit die tijd overgebleven synagoges in Spanje. De Judería is sinds de Moorse tijd weinig veranderd: een labyrint van nauwe straatjes, met witgepleisterde huizen en patio’s.

naar de foto’s

naar de fotoalbums