Spanje 1998 – Granada, Het Moorse gedeelte

In 1998 hebben we een bezoek gebracht aan Andalusië, het zuidelijk deel van Spanje waar de invloed van de Moren nog in vele gebouwen te zien is.

Deze steden hebben we bezocht:
Granada , Cordoba, Seville  en  Ronda.

Granada 
Onze eerste trip die we maakten ging naar Granada. We hebben eerst nog overwogen om met de eigen auto te gaan, maar na rijp beraad besloten dit niet te doen. Je komt in een vreemde stad, Spaans verkeer, een parkeerplaats zoeken etc. Dus werd besloten een georganiseerde tour naar Granada te boeken. Bij het binnenrijden van Granada bleek de keus een goede te zijn, want het verkeer was best heftig en een parkeergarage hebben wij niet gezien. Deze zullen er vast wel zijn, maar dan moet je gaan zoeken.
We werden heel vroeg in de ochtend opgehaald.
De bus kwam op tijd en met een groep van ca. 12 personen zijn we naar Granada gegaan. Onze reisleidster is een Belgische en de gesappige uitleg van wat we zien is op zich al leuk. De reis voerde ons oostwaarts langs de kust tot Salobrena. Hier zijn we het binnenland ingegaan langs de Rio Guadalfeo door de uitlopers van Sierra Nevada. Na een poosje landinwaarts te zijn gereden verandert het landschap. De ruige uitlopers geven een gevarieerd beeld totdat wij op de hoogvlakte komen. Het beeld wordt hier hoofdzakelijk door olijfbomen bepaald. Eindeloze olijfboomgaarden. Na een reis van een paar uur komen we in Granada aan en gaan op eigen gelegenheid een paar bezienswaardigheden bekijken.

De Kathedraal
Het eerste wat we in Grenada bezoeken in de Kathedraal, officieel heet het: De Kathedraal van Seville.
Naar een ontwerp in gotische stijl begon in 1401 de bouw aan de Kathedraal in opdracht van de Katholieke Koningen. Het bouwwerk was in 1519 gereed. Corinthische zuilen steunen de magnifieke, ronde Capilla Mayor.
Als je deze Kathedraal (en ook de andere waar ook ter wereld) binnen gaat, dan sta je even met open mond. Alles is zo kolossaal, in mens hoog, hoge zuilen, grote bogen, grote altaars, veel beelden, veel bladgoud en nog meer pracht en praal! Op een bepaald gebied is de Kathedraal wel 37 m hoog  en het totale oppervlak beslaat 173 x 148 m met 157 kolommen die het immense dak dragen.
Als je dit vertaalt naar de wijze hoe men destijds leefde, dan krijg je een kleine indruk hoe machtige de Rooms Katholieke Kerk wel is geweest. In die tijd was er ook, althans hier in Seville, geen scheiding tussen Staat en Kerk. Maar al met al, het is mooi, prachtig en zeker de moeite waard.
Direct buiten de Kathedraal vind je de Capilla Real. De Capilla Real, de  kapel die de praalgraven van het Katholieke Koningspaar Johanna van Castilië (ook wel De Waanizinnge genoemd) en Filips de Schone herbergt (er mogen geen forto’s genomen worden). Hier zie je weer de pracht en praal van toen en ook de plaats die het koningspaar in de samenleving in nam.
Tegenover de Capilla de Real vind je nog de Oude Madraza, een Koranschool die in 1349 door Yusuf I gesticht werd en door het Katholieke Koningspaar in gebruik genomen werd als Raadhuis. Tegenwoordig zijn hier afdelingen van de Universiteit van Granada gevestigd.
Een ander overblijfsel van de Moren is de Corral del Carbon, een vroegere opslagplaats en herberg. De toegangspoort heeft een duidelijk Moors karakter.
In de directe omgeving vind je de Plaza de Bib-Rambla, de bloemenmarkt. Hier beginnen de straatjes van de oude Alcaiceria en de Zacatin, ten tijde van de Mohammedanen een zijdemarkt en ambachtswijk waar tegenwoordig allerlei winkels te vinden zijn.                  

Alhambra
Een bezoek aan het Alhambra in Granda is een must. Na ons weer bij de bus gemeld te hebben maken we een korte rit naar het Alhambra.
Het Alhambra werd gebouwd tijdens de heerschappij van de Nasriden (1248) in Granada. Er is bij de bouw inventief gebruik gemaakt van ruimte, licht, water en versieringen karakteriseert dit stuk architectuur.
De schoonheid van het Alhambra laat zich moeilijk uitdrukken in woorden. Het spel van de bogen en pilaren maakt een diepe indruk. De symmetrie is alom aanwezig. De motieven, hoofdzakelijk Moorse, op de wanden, pilaren, bogen en plafonds zijn fantastisch. De toepassing van de hoofdzakelijk lichte kleuren met hier en daar een donkere kleurkeus maakt dat er een bepaalde rust uitstraalt.
De Patio des los Leones is heel erg mooi. De galerij hierom heen met zijn marmeren vloer straalt rust uit. Als je de andere toeristen weg denkt dan ben je terug in de Moorse tijd, de tijd dat de Moren dit gedeelte van Spanje overheersten.
En dan is er nog het Patio de Arrayanes met de Salon de Embajadores. De langwerpige vijver reflecteert het licht van de omliggende zalen. Fantastisch hoe men destijds dit wist toe te passen. Verder de Salsa de los Reyes, een grote eetzaal die gebruikt werd voor enorme feesten en partijen. De prachtige plafondschilderingen op leer uit de 14e eeuw laten jachttaferelen en ridders zien.
Dan is er nog het Palacio del Partal, restant van het oudste paleis in het Alhambra.
Het Alhambra in Granada is een oase van rust, laat goed zien een van de bouwstijlen van de Moren.
Verder heb je nog het Generalife, het buitenverblijf van de Nasridenkoningen. Hier zijn we helaas, door tijdgebrek, niet naar toe geweest.           

Naar de foto’s

Naar de fotoalbums