Bali 2008 De Kecak (apen) Dans

 

De Kecak Dans
De Kecak Dans

Bali 2008 De Kecak (apen) dans

De Kecak dans dankt zijn naam aan de geluiden (cak, cak) uit een koor van mannen, die de dans begeleiden. Dit zonder muziek of gamelan, Het koor wordt aangevuld met gezangen.
In het Ramayana epos wordt verhaald dat de kroonprins Rama de troon zou bestijgen. Maar door de kruiperij van zijn stiefmoeder, die haar eigen zoon als koning gekroond wilde zien, werd Rama met zijn vrouw Sita en zijn broertje Laksamana, voor 14 jaar naar het bos verbannen.Het tweede bedrijf:
In het paleis van de reuzen koning wordt Sita door de nicht van Rawana, Trijata, getroost. De witte aap, Hanoma, bevelhebber van Rama’s leger, dat uit apen bestaat, komt tevoorschijn. Hij heeft een ring van Rama voor Sita en hij krijgt een gouden bloem van Sita. Dit betekent dat er nog hoop is om Sita te bevrijden.

Het derde bedrijf:
In het bos ontmoet Rama de zoon van de reus, genaamd Meganada. Meganada schiet een pijl naar Rama, maar de pijl verandert in een slang, die Rama vastbindt. Een adelaar komt te hulp en pikt de slang dood, zodat Rama weer vrij komt.

De Kecak Dans
De Kecak Dans

Het vierde bedrijf:
Het gevecht tussen het reuzenleger onder leiding van Meganada en het apenleger onder leiding van Sugriwa, de koning der apen. De koormannen verdelen zich in twee groepen. De ene groep speelt als reuzen en het andere gedeelte als apen. De apengroep wint en Rama kan Sita weer zien.