Turkije Istanboel 2004

Istanboel – Turkije

Aya Sofia, Istanboel
Aya Sofia, Istanboel

Wij hebben bedacht dat een stedentrip naar Istanbul ergens in oktober wel een goed idee zou zijn. Om dit idee gestalte te laten krijgen zijn we op Internet gaan zoeken naar een (goedkope) stedentrip. Die hebben wij gevonden bij Kras SterVakanties. Een reis incl. vlucht, hotel en 2 dagen excursie onder leiding van een gids.
We hadden de keuze tussen een 3-daagse of een 5-daagse reis. Wij kozen voor de 5 – daagse reis om een dag zelf nog bepaalde zaken in Istanbul te kunnen bezoeken.

Als je dan de boeking maakt en het totaalbedrag komt te voorschijn, dan blijkt dat deze reis niet bepaald goedkoop is. Er kwam meer dan € 100 bij vanwege de luchthavenbelasting, reserveringskosten en het calamiteitenfonds. Gelukkig dat wij nog een doorlopende bagage- en annuleringsverzekering hadden lopen, anders zou het wel te gek worden. Maar het is natuurlijk ook wel zo dat dergelijke korte reizen relatief duur zijn. Maar het wordt wel gekker als blijkt dat je de eerste dag pas om half tien in de avond vertrekt en de laatste dag al om drie uur in de middag de lucht ingaat. Dit alles behoort tot een “goedkoop” reisje!
Dat Istanbul niet de hoofdstad van Turkije is dat weten we en dat Turkije momenteel veel moeite doet om tot de EU te behoren is ook een bekend feit. Maar de vraag is of het ook bekend is, dat Istanbul een rijke historie kent. Het schijnt, dat in 657 v. Chr. de Dorische Grieken tussen de Bosporus en de Gouden Hoorn een stad stichtten die de naam Byzantion kreeg. Dus ruim 2600 jaar is deze stad oud.

Aya Sofia, Istanboel
Aya Sofia, Istanboel

Een paar wapenfeiten in de historie van Istanbul:
* 657 v. Chr. Byzantion gesticht door de Dorische Grieken
* in 330 hoofdstad van het Romeise Rijk, naam wordt gewijzigd in Constantinopel naar keizer Constantijn
* 1202 – 1204 plundering door de kruisvaarders tijdens de vierde kruistocht
* in 1453 na 54 dagen beleg wordt Constantinopel door Mehmet II ingenomen, Constantinopel gaat onder de naam Istanbul verder als de hoofdstad van het machtige Osmaanse rijk
* in 1923 wordt Ankara de hoofdstad van Turkije

lees verder