Guangzhou

Vrijdag 21 april 2017

We zijn gisterenochtend om 8.00 uur vertrokken uit Yangshou voor de terugreis naar Guilin.  Het moest zo vroeg zijn, omdat we op tijd voor de HSL Trein naar Guangzhou in Guilin moesten zijn.  Maar voordat wij vertrokken gebeurde nog het een en ander.

Om half zes in de ochtend hadden we nog stromende water, maar daarna niet meer. Dus voor het toilet gebruik moest danig geïmproviseerd worden, ook zo voor tandenpoetsen en verder nodige zaken. Begrijpelijk dat wij danig in de war waren, want dit gebeurde in Yangshou al voor de derde keer. Er was we water, maar dat stroomde buiten in alle hevigheid, het regende behoorlijk.

Maar om acht uur stond de gids voor de deur. We waren klaar met ontbijt en door de regen naar het busje gerend. In de regen werd de rit naar Guilin begonnen, natuurlijk de nodige drukte en vertragingen.

Tegen 10 uur waren we op het treinstation van Guilin aangekomen. Hier hebben we van onze gids Tony en chauffeur Leo (hij heet eigenlijk Liu) hartelijk afscheid genomen. Deze beiden hebben een positieve invloed gehad om de kwaliteit van ons reis in China. We hebben een porter (sjouwer) gecharterd om onze zware bagage over te nemen. Hij begon direct aan zijn eerste act. Hij manoeuvreerde ons door de drukte, sloeg hele rijen wachtende over en voordat we het wisten zaten we in de wachtruimte op onze trein te wachten. En dit voor nog geen 6 Euro. Hij bracht de bagage zelfs het coupe in en stouwde deze onder de banken. Om 2 voor elf gingen we aan boord van de HSL trein naar Guangshou.

Over de treinreis van Guilin naar Guangzhou, ongeveer 470 km. , valt weinig te zeggen. De trein eenmaal op snelheid snelt met 246 km/uur door het landschap, maar rijdt veel door tunnels. Van het uitzicht genieten is er niet bij. De treinrit heeft iets  meer dan twee en een half uur geduurd. In Guangzhou aangekomen op een gigantisch station met 19 perrons waar ettelijke HSL treinen klaarstonden voor vertrek, sloeg het weer om. Dikke mist en afschuwelijke hoosbuien, veel straten lagen onder water. Maar zoals meerdere tropische buien, was deze ook zo weer over.

Het hotel ligt in oude centrum van de stad, die 15 miljoen inwoners telt. Je bent hier dus ook weer niet alleen.

Morgen worden we om half twaalf opgehaald voor de rit naar het vliegveld, waar we om 14,35 uur vertrekken naar Kuala Lumpur.