Yangshuo (1)

Dinsdag 18 april 2017

Vanochtend vroeg met het busje vertrokken naar de opstapplaats voor de Li River Cruise. We kwamen natuurlijk in het spitsverkeer terecht en dat hebben we geweten. Het verkeer in de stad is chaotisch met die brommers en scooters. Doordat je dus vroeg genoeg vertrekt, zoals wij deze keer, waren we op tijd voor de boot.

Je moet niet denken, dat je in China alleen kunt zijn, er zijn altijd en overal Chinezen. Ook zo bij de opstap voor de cruise. Ten eerste lagen er een paar boten gereed voor vertrek, een boot kan ca. 100 personen hebben en er waren 14 boten. Alle boten werden gevuld met mensen en alle 14 vertrokken. Als je een gemiddeld van 70 man per boot neemt, dan heb je dus ca. 900 man. Die stonden dus allemaal te wachten om in te schepen. Verder zijn de Chinezen ook niet van de rustige stille mensen, integendeel, een hoop herrie en geschreeuw, wat we gelukkig niet verstonden. Het was dus horen en zien vergaat je.

Dan vertrekken we en als je dan denkt dat het rustig wordt, dan heb je het weer mis. Een juffrouw gaat dan met een luidspreker vertellen hoe het allemaal gaat. Want verwacht niet, dat men eigen initiatief toont. Nee dat niet, want voor alles wat nieuw is, moet een opperhoofd uitleggen wat het is en hoe het gaat.

Om kort te zijn, je wordt geen van die mensen massa en nog gekker wordt je van de herrie.

Doordat de Chinezen rijker en rijker worden, zie heel veel Chinezen toeristen. Op de Li River waren we dus met 14 boten in colonne. Niet echt het plaatje wat je wilt hebben. Op zich is de trip op de Li River door het Kars gebergte. De grillige bergen reizen links en rechts van de River tot wel 60 meter en alle hellingen zijn bijna geheel begroeit, dus het Kars gebergte is groen. Het uitzicht wat we hadden op het dek van de boot bestond dus uit het Kars gebergte, de Li rivier en de boten voor en achter ons.

Wij zijn heelhuids uit de mensen massa in het hotel aangekomen, maar hebben daar direct een heel groot probleem. Onze planning geeft aan dat we in dit hotel de kleren was gaan doen, want dit hotel heeft een laundry faciliteit en ook omdat we hier 3 dagen blijven, zodat de was kan drogen (een droger hebben ze hier niet), maar het probleem is: er is geen water! De belofte is dat over een uur er water zal zijn, dat moeten we maar eerst afwachten.

lees verder