Zhaoxing (2)


Zondag 16 april 2017

Vandaag is het Pasen, maar dat vieren ze in China niet, we hebben vanochtend dus geen eieren hoeven te rapen.

Vandaag hebben we een uitstapje gemaakt naar het bergdorp Tang’an waar ook Dong menen  wonen. Het is een kleine gemeenschap van nog  geen 1000 personen, maar betrekkelijk welvarend.  Deze mensen bewerken de rijstvelden rondom hun dorp en dat schijnt een goede verdienste op te brengen. Er staan veel auto’s in het dorp en het is langzamerhand een probleem geworden waar al die auto’s moeten staan.   Aan de voet van de heuvel waar het dorp staat is een algemene parkeerplaats is ingericht, waar ook de toeristenbussen en andere auto’s  van bezoekers moeten worden geparkeerd.

Het dorp kent weinig commercie en het trekt dan ook niet zoveel toeristen als in de vorige dorpen die we bezocht hebben.
Doordat de boeren meer inkomsten uit hun rijstvelden ontvangen, zijn ze ook in staat nieuwe huizen te bouwen. Deze worden wel  van  beton en baksteen  gebouwd. De traditionele houtbouw komt hiermee dan zijn eind.

Deze Dong bewoners hebben in hun bergdorpen weinig, ze werken hard, vooral de vrouwen, maar ze blijven daarmee Dong. Hun huizen zijn bijna allemaal voorzien van een schotelantenne.

Van Tang’an zijn we doorgereden naar het bergdorpje Jitang (spreek uit: gitang). Dit dorp, ook bewoond door Dongs, heeft iets meer bewoners, ongeveer 1.800 mensen, dan het vorige dorp.  Hier is helemaal geen commercie en dit dorp wordt dan ook haast niet door toeristen bezocht. We waren op dat moment de enige toerist.

Zoals voor vele Dong dorpen zie hier ook veel “oudjes” , die zitten dan met allen in het gemeenschapshuis met elkaar te praten of spelletjes te doen. Net als bij ons, maar dit wordt door de “oudjes” zelf geregeld.

lees verder