Longshen

Vrijdag 14 april 2017

Gisteren  hebben wij bij het grot bezoek veel trappen moeten lopen, nu zijn we in het bergland schap van Longshen in het gehucht Pingan.

Na een autorit van ongeveer 4 uur door de bergen zijn wij in Pingan aangekomen. Het wegennet hier is betrekkelijk goed, maar het blijven 2 baans wegen door de bergen. Het inhalen is spectaculair,  vooral, als het hier de gewoonte is, dat de tegenligger gelijktijdig inhaalt. We hebben dan ook een paar angstige momenten gekend.

Maar het uitzicht vergoed veel, de bergen zijn groen van de bomen, in de dalen de dorpjes en hoog in de bergen de aanleg van een nieuwe autobaan. In China wordt in een hoog tempo gewerkt aan de uitbreiding van het hoofdwegennet.

Longshen is een gebied omringd door een bergketen, in het dal en op de hellingen zijn de rijstvelden aangelegd. Heel erg kunstig, maar we hebben helaas de rijstvelden niet op het mooist kunnen zien. Wij zijn daarvoor 2 maanden te vroeg, maar als je weet hoe rijstvelden er uitzien, dn kun je met een beetje fantasie je een voorstelling maken hoe dat hier eruit moet zijn. Dat het dan fantastisch is , dat willen we direct geloven. In het dal  is een kleine woongemeenschap die nog  in houten huizen woont die ongeveer 700 jaar oud zijn. We hebben een kleine wandeling langs de woningen kunnen maken en je verbaast je dat mensen nog zo wonen. In een van de huizen heeft de bewoner als een soort bijverdienste een restaurantje gemaakt, je kunt bij hen iets drinken en even rusten. Wij hebben thee gedronken gemaakt uit Boeddha fruit, als de thee goed getrokken is, is de thee heel zoet. (Spraakverwarring: de gids zegt wijzend op een boom”This Boeddha flut”, dus wij begrepen B. Fluit en vonden het maar gek, maar doorvragend, het bleek “fruit” (fruit) te zijn. Zo kan het dus helemaal verkeerd gaan.)

 

De overheid is de grondeigenaar, zoals overal, geeft een stuks land op basis van de grootte van het gezin voor 70 jaar uit. De familie, de boer, mag het land dan bebouwen. Het gebruiksrecht staat op naam van de familie. Overlijden de ouders voordat het gebruiksrecht nog loopt, dan kunnen de kinderen dit voortzetten totdat de 70 jaar is bereikt. Ze kunnen dan verlenging krijgen. Bij overlijden zonder opvolging vervalt het land weer aan de overheid.

lees verder