Thailand 2006 Fietstocht

Fietstocht door Bangkok

Fietstocht door Bangkok, Thailand
Fietstocht door Bangkok, Thailand

Zaterdag 28 mei 2005 lazen we in de zaterdageditie van De Telegraaf een artikel met de kop: “Op twee wielen door het schitterende schouwspel van chaotisch Chinatown”.
Dit artikel gaat over Co van Kessel, een Nederlander die al 15 jaar in Bangkok een bijzondere attractie voor toeristen heeft.

Een stukje uit dat artikel:
“Je vergeet bijna dat je op de fiets zit, zoveel valt er om je heen te zien. Een lawine aan indrukken, dat lawaai, al die geuren en kleuren. Bangkoks hyperenergieke en vooral chaotische Chinatown valt als een heerlijke heksenketel over je heen. Het lijkt op een grote braderie, overal stalletjes en kraampjes met pruttelende pannetjes, bijna iedereen is met eten bezit”, aldus Jos van Noord.

Dit krantenknipsel hebben wij destijds bewaard, omdat we toe het plan hadden om voor een lange tijd naar Thailand te gaan. Het leek ons leuk en bijzonder om dan in Bangkok met een Nederlander op de fiets hem ons te laten zien waarom hij al zo lang in Bangkok dit fietsen met toeristen doet. Het artikel is in en map terecht gekomen en nu bij de laatste voorbereidingen voor de reis plots weer te voorschijn gekomen. Als je dit artikel hebt gelezen dan moet je die fietstocht maken!
Zoals wij destijds heel erg geïnteresseerd waren, zo zijn we het nu weer bij het herlezen van dit artikel.
Wij hebben Co van Kessel dan ook direct een e-mail gezonden om wat meer informatie te krijgen. Heel snel, de volgende dag, hebben wij het antwoord van Co binnen. Naast de fietsen die Co levert, krijg je onderweg voldoende te drinken, versnaperingen die allemaal in de prijs inbegrepen zijn.
Wij hebben Co dan ook aan e-mailtje gezonden en hebben een reservering voor vrijdag 3 februari 2006 te maken. Dat hij het druk heeft bewijst wel dat nu (11/1/2006) al 4 en 5 februari 2006 zijn volgeboekt.

DSC_0895

Wij zullen natuurlijk verslag doen van deze fietstocht.

Je kunt Co van Kessel e-mailen: covankessel@yahoo.com of
covankessel@hotmail.com

Verslag fietstocht:
Zoals afgesproken ontmoeten we Co in de lobby van een hotel in Chinatown. Co is een bijzonder mens, met principes waar je hem niet zo gemakkelijk van af praat. Hij is direct, een echt no-nonsense mens, althans zo hebben wij hem geschat. Maar je moet Co van Kessel eigenlijk zelf leren kennen.

DSC_0632
Als de groep compleet is, ca. 13 personen, begint Co met een inleiding voor deze tocht. Hij geeft wat tips en regels die we in acht moeten nemen tijdens het fietsen. Zo zullen we altijd achter elkaar moeten blijven en de lokale bevolking altijd voorrang moeten geven. Tegen half negen gaan we met de assistente van Co, Air – een Thaise vrouw, naar de parkeergarage van het hotel om de fietsen op te halen. Je kunt zelf een fiets uitzoeken, er zijn mountainbikes en gewone fietsen met een lage instap, de damesfietsen. Nadat iedereen een fiets heeft gaan we opstap, Co gaat als eerste en Air sluit de rij. Zij zal ervoor moeten zorgen dat de achterblijvers bij de groep blijven.

DSC_0610_3

We zijn uit de parkeergarage en verzamelen ons buiten het hotel aan een drukke weg met veel auto verkeer. Co springt op zijn fiets, steekt zijn hand in de lucht als teken voor het verkeer, dat er overgestoken gaat worden. Het verkeer houdt in en de hele groep steekt over en gaat aan de overkant van de weg een smal zijstraatje in.
De hele fietstocht, althans het eerste gedeelte, gaat de ene en dan de andere smalle straatjes in. We gaan op een bepaald moment de markhallen in. Kun je het voorstellen, tussen alle kraampjes door? Je komt ogen te kort, want je moet ook nog tussen alle mensen door laveren. Je ziet in een flits grote stukken vlees die in kleinere stukken worden gehakt. Varkenskoppen gaan voorbij en teveel om op te noemen, eigenlijk om te zien. Het visgedeelte is gigantisch, verder op de tocht komen we bij kleine werkplaatsen die gespecialiseerd zijn in gebruikte onderdelen, ongeacht de herkomst. Van automotoronderdelen tot afsluiters. Alles kan hier worden hergebruikt.

DSC_0627 - kopie - kopie

Dan zijn we opeens weer op straat in de openlucht. Co neemt weer een afslag en we rijden de volgende markthal in. De straatjes worden hoe langer hoe smaller, je weet niet meer of je buiten of binnen rijdt. Normale bochten zijn een zeldzaamheid, over het algemeen zijn de bochten haaks. Soms moeten we afstappen en te voet verder gaan. En de steegjes zijn dan opeens heel smal, moeilijk om langzaam fietsend je evenwicht te bewaren. Zo nu en dan stopt Co om de groep de gelegenheid te geven weer bij elkaar te komen en zodra hij Air in het vizier heeft gaan we weer verder. Als de stops iets langer uitvallen, dan vertelt Co iets over de achtergrond van het gebouw of object waar we voorstaan. Zo gaat het door, je bent zo bezig dat je geen idee hebt dat je pas een uurtje aan het fietsen bent. De indrukken die je al heb opgedaan zijn zo veel, zo bont, zo verschillend, dat alles over je heen gaat als een heerlijke deken. Dit is Chinatown op zijn best. Je merkt dat Co weet wat we moeten zien en fiets daar dan ook heen. Wat we tot nu toe hebben meegemaakt is gewoon fantastisch. Dat in de groep leuke mensen zitten draagt er aan mee.

Dan gaan we met de ferry, een longtail boot, de rivier over. De fietsen worden ingeladen, wij stappen in en op naar de overkant. We varen natuurlijk dwars op de stroom en dat is aan het schudden van de ferryboot merkbaar. Aan de overkant gaan de fietsen er weer uit en wij vervolgen onze fietstocht. Nu meer door woonwijken van dit Chinese deel van Bangkok. We zien tempels, we zien restanten van versieringen die bij het vieren van het Chinese Nieuwjaar zijn gebruikt, een bonte mengeling van rode kleuren, goudgekleurde letters en andere voor de Chinees zo belangrijke kleuren. We fietsen een stukje langs de rivier, komen in een wijk die hoofdzakelijk Katholiek is. De Portugezen hebben zich destijds hier gevestigd en hebben zich gemengd met de lokale bevolking. Zo is een, wel kleine, groep Katholieken in dit toch Boeddhistisch overheersende land ontstaan. Het gebouw waar we voorstaan is typisch Portugees, ook wat betreft de kleuren, wijkt dan ook af van alles wat Thai is. We fietsen weer verder en ook hier zoals ook eerder heb je veel bekijks, niet alleen van de kinderen, maar ook van de volwassenen. Je wordt gegroet, ze glimlachen tegen je, ze gaan opzij om je door te laten. Geweldig! Ze weten dat we toeristen zijn, want die gaan per fiets. Je ziet ook wel een paar Thai fietsen, maar dat is een uitzondering. Mensen op fietsen, vooral blanken, wordt door hen geassocieerd met toeristen.

DSC_0617
We stappen in twee speciaal gecharterde longtail boten en varen een stukje op de klong (kanaal). Het gaat af en toe verschrikkelijk snel met deze boten. Ze hebben niet een gewone buitenboard motor, maar een gewone automotor. Zo af en toe zie zelfs 6 cilinder motor. De schroef is aan een lange as gemonteerd die in het water hangt, de as wordt door de motor aangedreven. Deze as met schroef kan de driver (chauffeur) uit water tillen. Het boegwater is enorm en bij tegenliggers heb je veel last van de ontstane golven.
Als we de longtail boten verlaten, gaan we verder en fietsen dan meer door de buitenste delen van Bangkok. Het is toch allemaal smalle wegen, eigenlijk meer weggetjes door de woonwijken. We zien veel eetstalletjes waar het eten nu wordt voorbereid om straks voor de gasten bereid te kunnen worden. Wat opvalt is, dat welke tijd je ook neemt er kan altijd bij de eetstalletjes worden gegeten. Het eten is Thailand belangrijk en gaat 24 uur door. We stoppen weer en er worden flessen koud drinkwater uitgereikt. Er ontstaan wat gesprekken in de groep, ook met Co en met Air. Het wordt gezellig!
We komen hoe langer hoe meer aan de buitenkant van Bangkok terecht. We fietsen op een eiland en het lijkt wel of het één groot moeras is. Er zijn betonen paden op palen aangelegd waar je overheen fiets. Deze paden zijn nog geen 1.20 meter breed en links en rechts heb je water. Of een riool of moeras. Tijdens de hele fietstocht kom je niet alleen mensen, gebouwen of dergelijke tegen, maar je komt ook geur tegen. Knoflook is alom aanwezig, maar de riolen ruik je ook. Het water hierin staat vaak stil en veroorzaakt dan ook het nodige. Maar dat hoort bij een stad als Bangkok. Als je door een stukje markt rijdt dan vallen de kruiden op. Niet alleen koriander, wordt hier heel veel gebruikt, maar ook de andere, zoals gember, peterselie, basilicum en noem maar op. En de geur van knoflook is natuurlijk heel erg aanwezig. Lekker, net als het Thai eten. Kost allemaal niets, de kruiden en het eten, we moeten maar wat kruiden meenemen naar huis.
Het is inmiddels elf uur geworden, maar voor je gevoel ben je hele dagen bezig.
De tocht vervolgt zich en we vallen van de ene in de ander verbazing. Dat mensen wonend in een dergelijke omgeving en behuizing gelukkig kunnen zijn, dan snappen wij westerlingen niet. Maar toch is het zo, zou het Boeddhisme hier een invloed op hebben?

DSC_0615 - kopie - kopie
We gaan de terugweg op en vanaf de reis in de longtail boot en de ferry hebben we niets zowel op de heen- als op de terugweg dubbel gezien. We hebben dus voor een groot deel een rondje gereden. Dit maakt een fietstocht met Co van Kessel zo aantrekkelijk. Hij heeft ons een stuk van Bangkok laten zien waar hij van moet houden. Kan niet anders, want deze toch heeft ons het Chinatown laten zien zoals het is. Rommelig, dynamisch, door elkaar krioelende mensen, allemaal erg bezig. Vriendelijke mensen, die je de gelegenheid geven op de fiets een stukje in hun keuken te kijken. Die een geur van hun eten door de smalle steegjes laten waaien zodat je van hun eten gaat houden en er gaat van genieten. Dit is een uniek kijkje wat je niet mag missen.
Onze complimenten voor Co, die dit in al die jaren heeft opgebouwd. Ook complimenten voor Air die ervoor zorgde dat de achterblijvers zich weer konden aansluiten.

Ben je in Bangkok, dan moet je zeker deze fietstocht meemaken. Je bent voor weinig Baths een halve dag in een andere wereld en het is nog inclusief koud drinkwater en versnaperingen.

Iedereen bevelen wij Co van Kessel Bangkok Tours van harte aan!
Ga naar onze Link pagina voor verdere gegevens. Probeer wel tijdig te boeken, eventueel vanuit huis via e-mail. Als je deze fietstocht gaat doen: dan alvast veel plezier!

DSC_0601_2 - kopie