Spanje – Las Negras 2005

Las Negras

Sierra Nevada

1e dag, maandag 7 februari 2005:
Na een driedaagse autorit van bijna 2.300 km zijn we dan op maandag 7 februari 2005 aangekomen in Las Negras. Na de in check procedure hebben we onze eerste onderkomen (wij verhuizen over een paar weken naar een ander onderkomen) Villa Ali in Las Negras opgezocht. Volgens de overleving moet dit huis gebouwd zijn in de Cortijo (boerenhoeve). Van de boerenhoeve is echter niets meer te zien. Het huis heeft uitzicht over het dorpje, de bergen en de zee. Het is modern ingericht met wat Spaanse en Moorse accenten. De beheerder komt vaak in Marokko, daar vandaan. Villa Ali heeft een open haard, maar daarvoor moet het hout nog worden aangeleverd, ook iets typisch Spaans zeggen we maar. Men heeft wel een butagas kachel geïnstalleerd die ons de nodige warme geeft. De wanden van het huis zijn voor een deel rood terra en geel terra gekleurd, het houtwerk is licht van kleur. Op het grote terras staat een 6-persoons eettafel met en hardstenen blad en z.g. regisseurs stoelen. Het is een mooi en ruim balkon, natuurlijk met de nodige ligstoelen, maar die zullen we zeker nog niet kunnen gebruiken. Het huis heeft verder nog 3 slaapkamers, ruime keuken, douche etc.
Vanochtend hebben we bij het opstaan al iets typisch Spaans meegemaakt. De waterdruk is weggevallen waardoor de geiser niet werkt. Het douchen hebben we maar even uitgesteld en alles maar een beetje met koud water gedaan. We hebben ook wel met keteltjes warm water gelopen (tegen 4 uur hadden we weer water en hebben toen gedoucht).
2e dag, dinsdag 8 februari 2005:
Het is nog vroeg, nog geen tien uur en de temperatuur zal ongeveer 12-13 graden zijn met een waterig winters zonnetje, die wel warmte geeft.
Vóór de lunch zijn we het dorp ingelopen. Villa Ali ligt iets buiten het dorp op een heuvel, het was dus helling af lopen en dan weet je als je terug gaat, je de helling op moet. Het dorpje stelt niet veel voor, er staan hoofdzakelijk bungalows van gepensioneerde Spanjaarden en van buitenlandse eigenaren (foto). De huizen die hier verhuurd worden zijn van de buitenlanders, maar ook van Spanjaarden. Deze laatste huizen worden door onze verhuurder wel een beetje noord Europees gemaakt voor wat betreft de inrichting en aankleding. Er is ook een hotel, een bar en een paar restaurantjes.
In het dorpje hebben we bij de plaatselijke supermarkt wat boodschappen gedaan en zijn toen maar de helling opgegaan. Onderweg hebben we tegen iedereen “Ola” geroepen en iedereen zei ook “Ola” tegen ons, leuk toch?
Na de lunch hebben we de stoelen aan de achterkant van de villa gezet en hebben daar van één uur tot half vier in de zon gezeten. Hebben ook de temperatuur gemeten en die was op het hoogste punt 24 graden in de schaduw.
3e dag, woensdag 9 februari 2005:
Je merkt, dat het hier iedere dag een beetje warmer wordt. Vannacht was het minder koud dan de voorgaande 2 nachten. De koude voelt hier, doordat het droog is (ondanks het vochtig is door de regens) minder erg aan dan in Holland. De lucht is hier relatief droger dan elders.
Overigens heeft het weer hier in dit deel van Andalusië de afgelopen dagen behoorlijk huisgehouden. In Almería, een kilometer 50 verderop, heeft het behoorlijk gesneeuwd. De kinderen hebben sneeuwpoppen gebouwd en met de hagelstenen, zo groot als een ei, heeft de jeugd voetbal gespeeld. De wateroverlast is ook enorm. Door de vele sneeuw en hagelbuien zijn de kassen voor de tomaten teelt grotendeels verwoest. Voor de boeren is het al een rampjaar. De centrale overheid heeft besloten om de provincie Andalucia financieel te helpen. Bij de boeren bestaat het `spaar systeem` niet waardoor een dergelijke ramp bijna fataal voor een groot deel van de boeren is. Als zij niet door de overheid geholpen worden dan komen ze er nooit meer boven op. Het drama wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied bij Tunesië en een hogedrukgebied iets ten noorden van Portugal. Spanje en hoofdzakelijk de Costa Blanca en de Costa del Sol hebben hier dus zwaar van te lijden. Deze bijzondere weersomstandigheden is groot nieuws in de kranten en op de televisie. Overigens is het ontploffen van auto-bom vanochtend in Madrid ook groot nieuws hier.
Bij het opstaan constateerden wij dat er weer geen water was, ook geen druppeltje. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om je voor te stellen hoe het toilet gebeuren dan ook ging. Gedoucht hebben we nog niet, maar dat is niet zo erg. Volgens Jaap hebben ze in Spanje de gewoonte om in deze tijd van het jaar achterstallig- en grootonderhoud te doen. Dat doet dus bijna iedere huiseigenaar, maar ook de gemeente doet hier aan mee. Het gevolg van de gemeentelijke werkzaamheden is dan dat er geen water is, omdat ergens gerepareerd of onderhoud wordt gedaan. Ach, we zitten in Spanje waar dit soort zaken normaal schijnt te zijn en wij moeten dit maar ondergaan.
Hoewel het al middag is, heeft de zon zich niet laten zien. In tegendeel het miezert een beetje. Als de winkels weer open zijn (ze gaan tussen 2 en 5 uur dicht) moeten de boodschappen weer worden gedaan en dan ook de GSM kaart moet worden opgewaardeerd.
4e dag, donderdag 10 februari 2005: :
Als het waar is dat men hier tot Pasen de schoonmaak-, reparatie- en onderhoudswoede heeft, dan staat ons nog wel wat te wachten. Vanochtend hadden we namelijk weer geen water. Gelukkig hebben we gisterenavond wat water in flessen en emmers opgeslagen, zodat vanochtend het nodige gedaan kon worden, maar het is wel behelpen. We moeten maar afwachten hoe lang deze situatie voort duurt. Gisteren hadden we tegen half vijf weer water, kijken of het vandaag ook zo gaat.
Tegen 11 uur vanochtend hebben we een wandeltocht door het dorp en omgeving gemaakt. Las Negras ligt aan een klein baaitje en het dorp is tegen de heuvels opgebouwd. Achter de heuvels begint een bergketen die Las Negras afschermt van het binnenland. Hierdoor blijven regenbuien die landinwaarts ontstaan tegen de bergen hangen zodat Las Negras er verschoont van blijft. Als je bij de zee staat en je kijkt landinwaarts dan zie je de witte huisjes van Las Negras als het waren tegen de heuvels aangeplakt. Zo te zien zijn de meeste huizen in eigendom van buitenlanders. In elk geval bestaat de lokale bevolking merendeels uit import. Er is nog maar een klein aantal autochtone mensen in Las Negras woonachtig.
Tijdens de reis naar las Negras toe hebben we onderweg heel wat campers gezien die richting het zuiden reden. Campers hebben bij ons toch wel een speciale aandacht, natuurlijk vanwege onze camperreizen in 2003 en 2004 door Australië. Tijdens het wandelen kwamen we bij het strand een mooie camper tegen uit Engeland. Natuurlijk hebben we een praatje met de bewoners gemaakt en zij zijn 3 maanden met deze splinternieuwe camper opstap door Frankrijk, Spanje en Portugal. Al pratende bleek dat deze mensen 1 jaar in Australië hebben gewoond, vanwege heimwee zijn teruggekomen naar Engeland, maar daar wel behoorlijk spijt van hebben. We stonden wel een beetje te kwijlen bij het zien van deze camper en het horen van hun ervaringen. Dat brengt je toch wel weer op ideetjes.
Het is vandaag, tot nu toe (bijna 16:00 uur) een zonnige dag. We hebben aan de voorkant van het huis, nu op de ligstoelen, een paar uur in de zon gelegen. En zo is het hier wel vol te houden. Straks gaan we naar Jaap om te praten over de mogelijkheid om in de omgeving wat autotochtjes te maken.
5e dag, vrijdag 11 februari 2005:
Het gebied ten zuiden van de autoweg A7 in de provincie Almería is een natuurgebied: het Natuurpark Gabo de Gata – Nijar. Dit gebied is in 1987 tot natuurgebied verklaard wat betekent, dat er onder andere bepaalde bouwvoorschriften van kracht zijn. Dit gebied is in het verleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen en hebben van Nijar, destijds een plaats aan zee, nu een plaats ongeveer 20 km van zee gemaakt.
Vandaag zijn we naar Nijar gegaan. Een plaatsje dat ligt aan de zuidelijke uitlopers van de Sierra Alhamilla. Vele culturen heeft Nijar in het verleden gekend, ieder cultuur heeft zo zijn kenmerken achtergelaten. De Moorse invloeden van terrasvormig landbouwgrond en irrigatiesysteem. Nijar kent een beneden stad en een bovenstad met de smalle kleine straatjes. Hier vind je de kerk van de Mudéjares en het plein La Glorieta. Het kent een oude traditie van handwerken. Je komt in het stadje dan ook veel keramiek en geweven kleden tegen. De hier toegepaste technieken zijn van generatie op generatie overgegaan.
Het weer is vandaag fantastisch geweest, een hele blauwe hemel en warm. In Nijar hebben in overhemd op een terras koffie gedronken! In de middag hebben we nog op het achterdeel van de villa in de zon gezeten.

verder