Bali 1998

Geboortegrond

Geboren in het verre oosten, een warm land, met lachende mensen, heerlijk eten, mooie natuur. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht. Hoewel je in een stenen huis woont, sta je toch met een been in de natuur, het bos, het tropische woud. Je was op steenworp afstand van deze mooie natuur. Het was je speeltuin.

Na 21 jaar het land  met mijn familie noodgedwongen moeten verlaten, het mooie land, het was toen niet meer mijn land. Het geboorteland achter gelaten en ingeruild voor een onbekend land.   Op het moment van vertrek onbewust wat je achterlaat. Het land, het jou bekende land, de mensen die altijd lachen, je vrienden, het eten, het fruit. Vooral de gewoontes van het land. Niets aan te doen, je moest weg.

Meer dan 44 jaar heb ik nu in het nieuwe land gewoond. Een land waar de meeste mensen een witte huidskleur hebben, ik viel dan ook op. Een nieuw land met hele andere gewoontes, heel ander eten, waar geen tropisch bos is, wel aangelegd bossen met de lange rijen geplante bomen. Een land met ook een ander weer, met koude, regen en veel wind. Een land wat wel mijn nieuwe toekomst moest worden. Het nieuwe land waar ik oud zal worden.

Ik heb wel altijd mijn geboorteland met al zijn mooie dingen in gedachte gehouden, ik zou er eens naar terug gaan. Wanneer? Als ik er rijp voor was.

In 1998 was het zover, ik ga terug naar mijn geboorteland.

Bali

Het eiland van de goden wordt Bali ook wel genoemd. Het is een eiland van een bepaalde schoonheid, vooral het binnenland. De vriendelijke Balinees vind je hier, ver van de toeristen. En toch hebben Sanur en Kuta, twee toeristische plaatsen, ook hun charme met de af en toe erg aandringende souvenir verkopers. Twee aspecten van Bali: eten aan de kant van de weg en een crematie.
Er is nog een derde aspect van Bali. De handgemaakte kleding, zowel in leder als in stof. Reis je naar Bali, Kuta neem een kijkje bij de verschillende Taylors, de kleermakers.

Bali is één van de eilanden in de Indonesische archipel en is een klein eiland. Het is 5810m2 groot, ongeveer één zesde van Nederland. Het is dicht bevolkt, in aanmerking nemende dat het westen dun bevolkt is. De bevolking telt tussen de twee en drie miljoen mensen en deze Balinezen wonen hoofdzakelijk in het midden, in het zuiden en zuidoost van het eiland.

Het toerisme op Bali begon al in 1930 en dit eiland heeft de langste ervaring met toeristen van geheel Indonesië. De vrees dat al die toeristen de eigen cultuur van de Balinees zouden verdringen is niet uitgekomen. De Balinese cultuur, gesteund door het eigen geloof, de Agama Hindu Bali, is sterk en flexibel gebleken. Het toerisme speelt zich hoofdzakelijk af in de plaatsen in Kuta en Sanur. Daarbuiten en vooral weg van de geasfalteerde wegen is het werkelijke Bali te vinden.

De Balinezen kennen een kastenstelsel dat erg verbonden is met hun geloof. Dit kastenstelsel is echter van een ander karakter dan het kastenstelsel op India waar het Balinese geloof van afkomstig is. De paria’s, de uitgestotenen, zoals India die kent, zijn op Bali niet te vinden. Ook bepaalt de kaste in Bali niet welk werk wel of niet gedaan mag worden. Alleen de hoogste kaste, de Brahmanen, mogen tot priester worden gewijd. De aard van de kaste vind je terug in de titels die voorafgaan aan de familienaam. Bij de kaste van de Brahmanen gaat de titel Ida Bagus (voor mannen) en Ida Aya of Daya (voor vrouwen) voor de familienaam. Bij de tweede kaste, de ksatry’s – de krijgslieden, gaat de titel Anak Agung, Ratu of Cokorde aan vooraf. De derde kaste, de wesya’s – de kooplieden, dragen de titel Gusti. De laagste kaste, de jaba’s, hebben slechts een I voor hun naam. De kasten vormen op Bali geen belemmering voor het hebben van een bepaald beroep of welvaart. Zo kan een jaba directeur van een bank zijn.

Het eiland der goden: de geschiedenis, de natuur, de bevolking, het geloof, de tempels, de dansen, de kunst en nog meer elementen, het is zeer zeker de moeite waard zich hierin te verdiepen. Het blijkt dan dat ook dit eiland een rijke cultuur kent. Bali is zeer meer dan het strand en de souvenirs.

lees verder