Treinreis van Jakarta naar Surabaya 2019

Voor 2019 hebben we besloten om het eiland Java niet over de weg te verkennen, maar met de trein. Deze treinverbinding is heel goed, de treintickets kun je vooraf via Internet aanschaffen en het zijn gereserveerde plaatsen en de kosten zijn zeer schappelijk.

De treinwagons, eerste klasse, zijn modern en comfortabel en de stoelen zijn in 2 rijen met 2 stoelen en een gangpad opgesteld. Er is ruim voldoende been ruimte, de rugleuning van de stoelen zijn verstelbaar.

Wij hebben gekozen om het hele traject niet in een rit te doen, wij hebben gekozen het traject te verdelen in Jakarta – Bandung; Bandung – Yogyakarta en Yogyakarta- Surabaya. Het traject naar Bandung is niet zo lang, duurt ca. 3 uur, maar het traject daarna naar Yogyakarta is lang, duurt meer dan 8 uur. Het laatste traject is een korte, deze maar 5 uur lang. Verder hebben we er ook voor gekozen om minimaal 1 nacht op de aankomst plaats te blijven, je kunt dan rust nemen van de reis.

Het voornaamste van deze treinreis is het uitzicht. Na vertrek uit de plaats waar je vandaan reist blijft de bebouwing van eenvoudige huizen langs het spoor bestaan. Je hebt dan niet een direct uitzicht op het land, na een paar kilometers houdt deze bebouwing op en dan heb je links en rechts het uitzicht waarvoor je deze treinreis maakt, je bent dan uit de stad.

De sawah’s (rijstvelden) in hun volle glorie. Afhankelijk van de tijd dat je deze reis doet zijn de velden of in de eerste fase van de aanplant, de groei – de velden zijn dan groen en de jonge rijstplantjes zijn net gepoot. Dit uitzicht is prachtig, zover je oog reikt zie een groene oase met op de achtergrond de contouren van de omliggende bergen. Om je later in het groeiseizoen, dan zijn de rijstplantjes aan het volwassen worden, het is minder groen, de rijstkorrels groeien een de halmen en deze geven een lichte gele kleur aan het veld. Het groene blijft nog wel overheersen. Nog later in het seizoen dan zijn de velden geler en dan is de tijd om te oogsten.  Gedurende de gehele tijd vanaf het planten van de jonge rijstplantjes tot aan de oogst is het een drukke bedoening op de rijstvelden. Er moet gezorgd worden dat de velden nat blijven, het water moet doorstromen. De oogsttijd is bijna een feest, iedereen helpt met het oogsten, want e rijst moet zo snel mogelijk worden binnengehaald. Dit proces bestaat uit de halmen af te snijden, in bosjes te verzamelen, dan de korrels van de halmen af te slaan. De dan overgebleven rijstkorrels met vlies worden dan gedroogd, in zakken gevuld en als laatste worden deze zakken naar de coöperatie gebracht. Het ontdoen van het vliesje wordt niet alleen fabrieksmatig, maar ook met de hand gedaan. Dit door de rijsthalmen op een rooster te slaan. De in de grond overgebleven rijstplanten blijven achter om te drogen, het veld wordt drooggelegd en dan worden de restanten in brand gestoken. De asresten worden in de aarde verwerkt, de sawah’s worden weer onder water gezet en de cyclus begint weer.

Dit is het uitzicht wat je krijgt met de treinreis door Java, is geen geld tegen opgewassen.

Voor de foto’s die we onderweg maakten, klik hier.