Vietnam 2011 – 1

1e dag – aankomst Hanoi

Snel hebben wij bij aankomst op het vliegveld van Hanoi onze gids gevonden. We waren dan ook snel op weg naar Hanoi.
Het eerste wat je opvalt, is het hectische verkeer.  Het lijkt of iedereen, auto’s en bromfietsers, elkaar niet in de gaten houdt. Dat alles op elkaar dreigt in te rijden. Maar niets daarvan is waar. Ze hebben hun eigen interpretaties van de verkeersregels, als die er zijn, maar het verkeer gaat soepel door. Er wordt veel van elkaar getolereerd in het verkeer.

Hanoi, Vietnam
Hanoi, Vietnam

Doordat iedereen op de zelfde idiote wijze deelneemt aan het verkeer, gaat het verkeer zonder noemenswaardige problemen verder. Er wordt veel gebruik gemaakt van de claxon, zelfs zo veel dat niemand zich er meer iets van aantrekt. Er staan wel veel files in Hanoi, vooral in het oude gedeelte waar wij moeten zijn. Er zijn weinig stoplichten en de clou van het oversteken op een kruispunt is je auto langzaam en bijna zonder naar links of naar rechts te kijken het kruispunt over laat steken. Het principe is: als je maar doorduwt dan ben je er.
De oude binnenstad, die veel oude gebouwen kent, is nog erger dan daarbuiten. Parkeren is geen probleem, laat gewoon je auto staan. Je moet wel opletten of er een verkeersagent, met een stok in de hand, aankomt. Zorg dat je bij je auto bent, smoes wat, laat wat geld uit je hand in zijn hand glijden en je krijgt een grote glimlach van meneer de agent. Je hebt je parkeerplaats. Er zit weinig logisch in het stratenplan van Hanoi, uiteindelijk is het opgezet door de Fransen (weleens door Parijs gereden…?). Het trottoir is omgedoopt tot het grondgebied van de betreffende winkel. Het staat voor de winkel vol met spullen, je komt er niet doorheen. De oplossing is om over de straat, met alle gevolgen, verder te lopen.
Na een autorit die wij op het puntje van de stoel hebben doorstaan zijn we aangekomen bij het Indochina Hotel.

verder

verder
Het was koud in Hanoi, niet te geloven, maar het was 8 graden! We gingen toch voor de warmte op reis? Deze kou was ook voor Vietnam bijzonder, zegt men. Wat moeten ze anders zeggen.