Griekenland 2007 Chios

Het eiland Chios

Een korte vakantie op het Griekse eiland Chios is en mooie afsluiting van een tegenvallende Hollandse zomer en een moed-verzamelen voor de komende winter.
Het eiland Chios ligt in de Egeïsche Zee zoals vele Griekse eilanden. Chios behoort tot de Noord-Egeïsche Eilanden met Lebos en Samos. de hoofdstad van het eiland heet ook Chios en het eiland Chios telt nog geen 60.000 inwoners. Niet bewezen, maar Chios schijnt de geboorteplaats van Homerus te zijn.
In het zuidelijk deel van het eiland Chios vind je de mastiekdorpen, waaronder Mesta. Mastiek is een hars wat o.a. gebruikt wordt als grondstof voor verf, cosmetica en medicijnen, hoestdrank. De Mastiekstruik is ongeveer 1 – 1,30 hoog en door inkepingen in de bast stroomt het hars in druppels uit de bast en na blootstelling aan de buitenlucht worden stollen de harsdruppels.
Mesta is één van de twintig Mastiekdorpen op het eiland Chios in Griekenland. Het heeft van alle mastiekdorpen het best zijn middeleeuws karakter bewaard. De kerk Taxiarchis op het binnenplein is de grootste kerk van Chios en werd gebouwd in de 19e eeuw.
De mastiekdorpen, waaronder Mesta, zijn alle in dezelfde stijl gebouwd. De buitenste huizen doen dienst als buitenmuur. Versterkte torens bewaken de hoeken van het dorp. De straten zijn smal en volgen een ingewikkeld patroon, om vreemden in verwarring te brengen. De daken van de huizen zijn plat, zodat men indien nodig langs die weg kan ontsnappen aan vijanden. De smalle straten leiden naar een binnenplein met een versterkte toren, die in geval van nood als laatste toevluchtsoord kan dienen.
Limenas is een klein visersdorpje waar wat kleine visserbootjes wachten op het uitvaren tegen het vallen de avond. Zodra de vissersbootjes met de vangst binnen varen gaat de plaatselijk bevolking naar het haventje om inkopen te doen. Hier wordt dus verse vis gegeten.
Het dorpje Avgonima ligt iets noordelijker an de westkust. Het is een heel oud dorpje waar, men nu bezig is om het te restaureren. De huisjes zijn gebouwd met grote bergstenen en het meerendeel stamt uit de 14e eeuw. Het staat op een heuvel en heeft een fantastisch uitzicht.
Het bergdorpje Anavatos is eeuwen geleden gebouwd op een bergpunt. Dit om de vijand al van verre te kunnen zien aankomen. Het naar bovenklimmen is een aantasting op onze knieën.
Over Agia Fotia valt weinig te melden dan het aan de oostkust ligt met de Turkse kust in de verte. Het plaatselijke restaurant The Twins is gezellig, goed eten en zeer redelijk wat prijs betreft. Tegenover een snackbar met heerlijke koffie en bier. Gezellig.
Het weekje op Chios eiland was heerlijk, goede temperatuur, goed eten en veel gezien.
We hebben drie plaatsen aangedaan en daar ook een paar dagen verbleven: Mesta in het zuidwesten, Avgonima in middenwesten en Agia Fotia aan de toeristische oostkust onder Chios stad.